1kg hovězího zadního (roštěnec,kýta) nebo krůtí prsa
2 lžíce hrubé mouky
5dkg slaniny
1 středně velká cibule
1 malá petržel
1 malá mrkev
1/2 malého celeru
sůl,10 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
2 bobkové listy
5 kuliček jalovce (není-li,lze vynechat)
1/8 másla
1/2l kyselé smetany
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Očištěné maso prošpikujeme slaninou (nebo ji nakrájíme a dáme na maso), zeleninu nakrájíme na kolečka a nasypeme na maso. Posypeme kořením a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme 2 dny v chladu (krůtí můžeme dělat bez uležení). Poté maso vyjmeme, zeleninu orestujeme a vrátíme zpět maso které ze všech stran osolíme a opečeme na zelenině dotmava. Pak podlijeme vodou a pečeme doměkka. Poté maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Vyndáme bobkový list, ostatní zeleninu i s kořením a šťávou nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme mouku a pomalu naléváme rozmixovanou směs. Postavíme na oheň a za stálého míchání povaříme, dle chuti dokořeníme. Množství omáčky je závislé na množství smetany. Přidáme-li smetanu, musíme přidat i zeleninu a mouku, ale především maso.