1 husa
200 g sušených švestek
200 ml rumu
1 citrón
sůl
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Husu očistíme, omyjeme a zvenku i zevnitř důkladně osolíme. Necháme uležet do druhého dne. Švestky namočíme do vody smíchané s 50 ml rumu a šťávou citrónu a necháme pár hodin marinovat. Odleželou husu potom naplníme švestkami a břišní dutinu uzavřeme. Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme zbylým rumem a půl litrem vody, přikryjeme vrchní částí pekáče a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme asi 2 hodiny a během pečení obracíme a v případě potřeby podléváme. Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme, husu vložíme zpět do pekáče, vidličkou popícháme a už odkrytou opečeme do křupava. Husu naporcujeme a podáváme s bramborami.