Žemli nakrájíme na tenčí plátky a zvlhčíme mírně osolenou směsí vajec rozšlehaných s mlékem.
Opláchnutá jablka oloupeme,zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.
Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky tuku,na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí,na žemle navrstvíme polovinu dávky nakrájených jablek,posypeme je přebranými,opláchnutými a spařenými rozinkami a polovinu krupicového cukru promícháme se skořicí. Na ochucená jablka narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou polovinu jablek s cukrem,skořicí a rozinkami. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí.
Žemlovku pokapeme zbylou dávkou rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté troubě upečeme do růžova.
Při expedici krájíme žemlovku obvyklým způsobem a sypeme směsí moučkového a vanilínového cukru.