tymián
mozzarella 150 - 200 g
bazalka
strouhaný tvrdý sýr 100 g
lasagne 250 g
omáčka:
tavený sýr 1 kostka
smetana 12% 1 kelímek
bazalka
strouhaná bazalková mozzarella 50 g
sůl
podle potřeby:
máslo na vymazání
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Lasagne uvaříme podle návodu na obalu v mírně osolené vodě. Vaříme 5 - 8 minut. Můžeme použít ale i lasagne, které se nepředvařují.
Mezitím si připravíme omáčku ze smetany, kostičky taveného sýru a bazalky, přidáme nastrouhanou bazalkovou mozzarellu. Na mírném ohni necháme sýry ve smetaně rozpustit a za stálého míchání připravíme hustší omáčku, kterou můžeme zředit mlékem. Podle chuti osolíme.
Mozzarelu nakrájíme na tenké plátky. Tvrdý sýr podle vlastního výběru nastrouháme na jemném struhadle. V misce sýr promícháme se lžící bazalky a tymiánu.
Zapékací misku vymažeme máslem a klademe vrstvu lasagní, vrstvu plátkované mozzarelly, zasypeme sýrem. Opět lasagne, opět sýrová vrstva a zakončíme lasagnovými plátky.
Zapékané sýrové lasagne dáme do vyhřáté trouby a krátce zapečeme - asi 10 minut. Poté zalijeme omáčkou a necháme péct, dokud není povrch zlatavý a lasagne měkké (pokud jsme je předem nevařili). Dohromady zapékáme asi 40 minut.
Zapékané sýrové lasagne ihned po vyjmutí rozporcujeme a podáváme. Vždy doplníme o přílohu - čerstvou zeleninu.