Omalovánky | Snadné hubnutí | DWN.cz | Formuláře ZDARMA | Email šablony | Hromadné emaily | Rybář | Formuláře na PC | Domácí účto | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | Pletení | FormOffice | Recepty doma |
kliknutím přejdete na úvodní stranu  
Hlavní databáze receptů         Dokážete poradit začátečníkům? Kontakty
   Databáze receptů > Rady pro úpravu jídel Přihlášení registrovaného uživatele Registrace nového uživatele Přidat nový recept Zobrazit mnou zobrazené recepty
tipdne16.png TIP DNE

Recepty doma 4.24 FREE

smallimg Zdarma stáhnout progam Recepty doma
6030 kB
Elektronická kuchařská kniha se spoustou receptů, snadnou možností vyhledávání a tisku.
Nyní také pro OS Android
tecka Více informací

img/kat16.png Kategorie receptů

email16.png Recepty na email
Zasílat zdarma upozornění o nových receptech na Váš email:

email16.png Rychlý vzkaz do redakce
Zašlete nám rychlý vzkaz:

nebo ICQ 389 502 863 Indikátor stavu ICQ

email16.png Ostaní
addfav.jpg Přidat do oblíbených
home.jpg Nastav jako homepage
mail Napište nám

Varime Recepty.cz RSS - Nové a aktualizované recepty RSS - Aktuality
Varime Recepty.cz RSS - Nejsledovanější recepty RSS - Top 10

recept Doporučujeme
Pletené oděvy
Recepty doma - zdarma
FitLinie - zhubnou, zesílit
VeseleHry.cz
Pletení pro radost
Hromadná pošta
FormOffice - data, tisk, přehledy
Software for you...
Rybar - profi záznamník
Formix SE - tisk formulářů
HomePack3000 - PC doma



recepty Reklama
Formix, 13kB


Varime Recepty.cz A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P R Ř S Š T U V W X Y Z Ž 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
reklama
Formix SE - formuláře na Vašem PC
tisk formulářů, dokumentů, vizitek, etiket, připojení databáze(CSV, DBF, DB, MySQL...), poštovní formuláře, faktury, adresní štítky, čárové kódy tecka více informací >>
SendMails - hromadné rozesílání emilů
Pokud potřebujete oslovit najednou všechny své zákazníky, uživatele, nebo přátele. Snadný import adres z databáze, webu či vlastního adresáře. tecka více informací>>

Recept na Když sele, tak na rožni

soft_detail_big.jpg
Doba přípravy: 08:00
Počet porcí:
Autor:
Zobrazeno/týden: 1967x / 15x
Přidáno/změněno: 14.5.2014
Kategorie: - Tepelně úpravená jídla - Rošt - gril
- Rady pro úpravu jídel

Inredience:

Vyvrhnuté a očištěné sele o váze 30 - 60 kg

Koření:
1 litr (sklenice) stolního oleje
2 balíčky grilovacího koření
1 sklenička česnekové pasty
1 balíček chilli pepře



Hodnoceni: hvezdahvezdahvezdahvezdahvezda
(kliknutím ohodnotíte recept)

Postup přípravy:

Když sele, tak na rožni

Při pečení v přírodě zakládáme ohniště tak, aby žhavý základ pečeni rovnoměrně ozařoval.
V případě vepříka uděláme obdélníkové ohniště s přesahem tak deset cm na každé straně podél osy rožně. Do stran volíme stejný přesah. Klasické kruhové ohniště by bránilo v přístupu k pochoutce a obsluze může připravit zážitek, jako pro kolegu na rožni.
Celková délka rožně by měla být taková, aby hybné zakončení, ať už klika, nebo motorová pohonná jednotka bylo dostatečně vzdáleno od žáru. Výšku rožně určuje naše pohodlnost.
Technologická vzdálenost povrchu pečínky od žhavých polen, tedy: osa rožně 80 cm od země a ne méně než 40 cm masa od výhně. S vlastním ohněm nakládáme tak, aby pomáhal a neškodil. Zakládáme ho dostatečně dlouho před vlastním pečením, abychom dosáhli potřebné tloušťky žhavého jádra, dřevo volíme tvrdší ve větších kusech suché. Nedopustíme, aby plameny olizovaly naši večeři. Když si drzé plamínky vyskočí, pokáráme je vodou připravenou ve kbelíku.

Recept obecných zásad:
Základem je vychladlá a odležená „mrtvolka“. Ta ovšem potřebuje poslední pomazání a to buď formou nálevu - láku, nebo potěru. Čuňas totiž předem vyžaduje naložit tak na tři dny do směsi koření a alkoholu, aby zvláčněl, zmalátněl, ztratil ostražitost a neztuhnul při kontaktu s ohněm, aby se aroma dostalo do celého těla a výsledek našeho snažení nechutnal jako novoroční ovar. Aby se kůže při pečení nezatáhla a vnitřek se jen nedusil, navrhují někteří autoři její nařezání do hloubky 1/2 cm v rastru tak 2 cm po celém hřbetě a kýtách, hlavně u tučnějších kousků.

Potěr: do mísy 3 kg cibule nadrobno, česnek dle chuti, tak akorát soli - (1,5-2 dkg na kg masa), sáček kmínu, 5 sáčků grilovacího koření, sladkou papriku, kelímek hořčice, sádlo nebo olej(0,5 kg nebo 1/2 l) 3 dcl červeného vína nebo piva, všechno promíchat a čuníka pomazat. Uložit v igelitu do chladu - lednice.

Nálev: svařit slanou vodu, okyselit octem, přidat víno nebo pivo, do vychladlého nálevu cibuli, česnek, koření dle chuti, sele uložit do nádoby - vaničky, zalít nálevem a zatížit, aby bylo pod hladinou.

Potírání při pečení: tady záleží jen na naší chuťové orientaci. Do kbelíku trocha oleje, hořčice, nějaké to pivo, nebo víno(suché červené), dolít vodou, směs koření, tak jak se hodí k pivu nebo vínu, míchanice koření jsou dnes k dostání v různých variantách, takže si každý vybere.
Pro všechny případy potěru a láku platí pravidlo, že při olíznutí za studena před aplikací, by nám měly chutnat, i když připouštím, že budou poněkud ostřejší.

Pečení: točíme rovnoměrně, na mírném ohni, zpočátku potíráme častěji, aby se sele podusilo a změklo, haluzkou ze smrku nebo jalovce(voní).
Snažíme se celou dobu pečení neořezávat a udržovat barvu pečínky ve zlatově hnědé. Někdo syrový polotovar balí na první hodinu pečení do alobalu, aby se podusil, ale to nám přišlo příliš vyumělkované a vzpírající se tradici.


Další recepty Další recepty od tohoto autora
Tisknout Verze pro tisk

pridej.czPřidej na servery



Přidejte příspěvek Přidejte příspěvek do diskuse k receptu Když sele, tak na rožni:


Hodnocení receptu
hvezda    hvezdahvezda    hvezdahvezdahvezda    hvezdahvezdahvezdahvezda    hvezdahvezdahvezdahvezdahvezda
Vaše jméno
Váš email
Předmět
Text příspěvku
Kontrolní kód
(opište z obrázku)

Kontrolní obrázek
 




reklama
Formix SE - formuláře na Vašem PC
tisk formulářů, dokumentů, vizitek, etiket, připojení databáze(CSV, DBF, DB, MySQL...), poštovní formuláře, faktury, adresní štítky, čárové kódy tecka více informací >>
SendMails - hromadné rozesílání emilů
Pokud potřebujete oslovit najednou všechny své zákazníky, uživatele, nebo přátele. Snadný import adres z databáze, webu či vlastního adresáře. tecka více informací>>

Top recepty RSS - Nejsledovanější recepty
Rady pro úpravu jídel
Uskladnění česneku
Uprava bramboráku
Česnekové řízky
Když sele, tak na rožni
Směs koření na ryby
Smažený sýr bez smažení
Nouzová hostina z křížal
Nelepicí se rýže
Uskladnění kuřat
Jak zrychlit přípravu hovězího masa

Nové-upravené recepty RSS - Nové a aktualizované recepty
Rady pro úpravu jídel
Uskladnění česneku 29.09.
Jak zrychlit přípravu hovězího masa 08.06.
Nelepicí se rýže 05.04.
Uskladnění kuřat 27.05.
Když sele, tak na rožni 14.05.
Směs koření na ryby 01.04.
Nouzová hostina z křížal 12.07.
Smažený sýr bez smažení 13.05.
Česnekové řízky 07.07.
Uprava bramboráku 19.06.

recepty Reklama

recepty Ostaní


Nejhledanější fráze na recepty:


Partneři webu Varime Recepty.cz:


reklama
Copyright © 2018. Martin Roubec. Všechna práva vyhrazena. [CH] (0.5558s norob)