1kg hovězího masa
sůl
1 cibule
1/2 lžičky celého pepře
2 hřebíčky
1 bobkový list
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
2 menší pórky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Omyté maso vcelku vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a přidáme neoploupanou překrojenou cibuli, do níž jsme zapíchli celý pepř, hřebíčky a bobkový list. Vaříme mírným varem asi 2 hodiny. Před koncem varu přidáme očištěnou zeleninu vcelku a vaříme ještě asi 20 minut. Podle sezony můžeme ještě přidat brokolici nebo květák, kedlubnu, fazolky apod. Vývar slijeme a cibuli s kořením odstraníme. Měkké maso nakrájíme na silnější plátky, zeleninu na špalíčky. Na talířích jednotlivé porce přelijeme vývarem a podáváme s opékanými brambory a smetanovým křenem. Vývar můžeme také zahustit lžící jížky a potom podávat s dušenou rýží nebo těstovinami.