Vyrábíme těsto podobné jako na na bramborové knedlíky. Brambory smícháme s moukou, vejci, sýrem, kmínem a petrželkou. Těsto rozdělíme, vyválíme válečky a ty šikmo nakrájíme.
Uvaříme je ve velkém hrnci s mírně osolenou vodou tak 5 minut. Vyjmeme pomocí děrované naběračky na nahřátý talíř.
Nakrájíme a osmažíme cibuli do sklovata přidáme slaninu a dosmažíme. Směsí polijeme kopýtka.
TIP1: Na konci smažení cibule a slaniny přidáme do směsi asi hrnek kysaného zelí bez vody a polijeme kopýtka.
TIP2: Kopýtka se také mohou po uvaření pouze posypat na másle osmaženou strouhankou a podávat jako příloha, např. k dušeným houbám.
TIP3: Existuje i varianta nasladko, s posypáním strouhanky cukrem a trochou kakaa přelité rozehřátým máslem. V tom případě není třeba petrželky a kmín použijeme v menším množství.