400 ml kokosového mléka
3 lžíce zelené kari pasty
500 g vepřového (kýta, panenka), nakrájeného přes vlákno na tenké proužky
250 g lilků, nakrájených na kousky nebo kostičky, nasolených, propláchnutých a osušených
několik třešňových rajčátek, ideálně žlutých
1 zelenou papriku
2 citronové lístky (můžete nahradit jemně strouhanou kůrou z pečlivě omyté limety)
Na dochucení:
trochu rybí nebo sojové omáčky
2 lžičky přírodního tmavého cukru
1 zelenou chilli papričku, nakrájenou na tenké proužky
trochu citronové šťávy
sůl
Na ozdobu:
hrst listů čerstvé bazalky
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Plechovku kokosového mléka nechte odstát a opatrně ji otevřete. Na povrchu by měla být vrstvička smetany. Tu seberte lžící a dejte do středně velkého silnostěnného kastrolu a na středním až vyšším plameni ji rozehřejte. Jakmile smetana bublá a začne se z ní oddělovat tuk, přidejte kari pastu a za stálého míchání chvíli vařte. Pak přilijte zbývající kokosové mléko a promíchejte.
Pomalu přiveďte k varu a přidejte maso. Za mírného varu vařte asi deset minut bez pokličky, pak vsypte kostičky lilků, papriky, rozčtvrcená rajčátka a případně citronové lístky. Dolaďte solí, cukrem a nebo rybí omáčkou. Vařte jen pár minut, dokud nebudou lilky a papriky křehké.
Vmíchejte chilli, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy, ozdobte bazalkou. Podávejte s rýží.