5 – 6 velkých cibulí
1,5 – 2 l vody nebo vývaru (pak nejsou potřeba vývarové kostky)
masox nebo bylinkovou kostku
sůl a pepř na dochucení
olej nebo sádlo na osmahnutí cibulky
pažitku na ozdobení
opečené kostičky chleba
smetana do dochucení (lze vynechat)
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším rendlíku rozpálíme tuk a na něm dozlatova osmahneme cibuli.
Když je cibulka pěkně zltá až dohněda, zalijeme ji vývarem nebo vodou a rozdrobíme do ní kostku.
Vaříme 20 – 30 minut, až cibule změkne. Poté po částech rozmixujeme v mixéru nebo rovnou v rendlíku ponorným mixérem. Můžeme případně přepasírovat přes síto.
Polévku opět prohřejeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme zdobenou pažitkou a kostičkami chleba, případně na dno každého talíře před nalitím polévky můžeme dát hromádku strouhaného sýra.