4 vejce
20 dkg cukru moučka
3/4 sklenky oleje
3/4 sklenky vody
25 dkg polohrubé mouky
prášek do pečiva
vanilkový cukr
kakao
máslo a hrubá mouka na vymazání
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Připravte si dvě mísy - rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků ( z bílků vyšleháme tuhý sníh za pomocí špetky soli); ke žloutkům přidáme do mísy cukr (občas jsem použil i krystal) pomalu šleháme a zvyšujeme otáčky než máme pěnu; dále přidáme olej zamícháme a pak vodu dále přisypeme mouku zamícháme. Tak teď ten vanilinový cukr a kypřící prášek. Nakonec zjemna přimícháme, už ručně z bílků sníh a máme skoro hotovo. Do vymazané a vysypané formy nalejeme těsto v míse si trochu necháme. Do zbytku přidáme kakao promícháme a kolem dokola vlejeme tmavé těsto do světlého a pomocí špejle zjemna promísíme jen aby vzniklo duhování nebo takzvané mramorování.
Tak už dáme jen péct ( já dávám tak na 180 stupńů a pak trochu uberu, ale to musí každý sám podle své trouby)
Já vyklopuji skoro hned po vyndání ještě teplou a moučkuji nebo zdobím jinak polevou nebo posypem.