600g libového vepřového masa
kousek mrkve, celeru a petržele
cibule
5 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
1 bobkový list
tymián
1-2 lžíce hladké mouky
šálek mléka
4 lžíce šlehačky
olej
cukr nebo sladidlo
citronová štáva nebo ocet
sůl
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Vepřové maso nakrájíme na plátky, osolíme a dáme dusit do tlakového hrnce s 3,5dl vody. Přidáme krájenou zeleninu, cibuli a koření. Dusíme doměkka asi 35-40 minut. Po otevření hrnce vyjmeme maso a odstraníme koření. Obsah hrnce vlijeme do mixéru, pridáme mléko, mouku a 2 lžíce oleje. Rozmixujeme a krátce povaříme. Dochutíme cukrem nebo sladidlem, citronovou šťávou, šlehačkou a podobně.
Obměna: Do hotové omáčky možno přidat 1-2 lžíce rybízové zavařeniny nebo brusinek. Stejným způsobem lze připravit i hovězí maso.