         
 
  
     | 
    
    Recept na Sibiřské pelmeně III.
     | 
     | 
      | 
   
 
    |  |   
     Postup přípravy:Jak již z názvu vyplývá, jedná se o ruské jídlo a v  místech jeho původu  na Sibiři je považováno za národní pokrm, tak jako v České  republice vepřo-knedlo-zelo. Je to pokrm, který si obyvatelé Sibiře  dělali do zásoby, mrazili je v dřevěných sudech a při dlouhých večerech je sekali z ledu a vařili ve slané vodě. 
Na toto jídlo si nachystáme maso a to přední hovězí, vepřový bůček, můžeme,přidat i maso skopové, ale pro jeho zvláštní  chuť se u nás nedává. Dále si nachystáme polohrubou mouku, sůl,  pepř, vajíčko a cibuli. 
Nejprve maso opracujeme a nakrájíme na menší kousky, aby šlo snadněji pomlet. Buď meleme hovězí maso společně  s vepřovým, nebo napřed pomeleme  hovězí na jemnější prát a potom  vmícháme vepřový bok umletý na hrubší kousky a to vše v poměru 1:1. Tuto směs osolíme, opepříme a přidáme na jemně nakrájenou cibuli, která ale nemusí být. Pokud bychom přidávali maso skopové děláme poměr masa  v poměru 1:3. tzn. každého masa jednu třetinu. Jakmile máme maso namleté, ochucené, tak vše řádně propracujeme. Během propracovávání  můžeme dát trošku vody, aby se sekaná lépe vypracovala a nebyla suchá. Potom odložíme stranou do mísy a nachystáme si na pracovním stole nudlové  těsto. 
Nudlové těsto uděláme z polohrubé mouky, soli, celých vajec, kdy na každé vejce dáme jednu až tři skořápky studené vody. Vypracujeme těsto, aby se nám nelepilo na prsty a bylo vláčné. 
Jakmile máme těsto vypracováno, oddělíme kousek a vypracujeme na válu slabší placku. Placku pomoučíme, aby se nelepila a vykrojíme z něj kolečka o průměru asi pět cm. Tyto kolečka  si dáme stranou a zbytek vykrájeného těsta dáme taktéž stranou, můžeme jej  ještě jednou rozválet, nebo na konci z něj udělat drobení do polévky. Jakmile máme vykrájená kolečka, vezmeme si vidličku, nabereme  na ní trochu pomletého masa a  vsadíme doprostřed nudlového kolečka. Naplněné kolečko s masem ohneme v prstech tak, aby konce vzniklého půlměsíce se dotýkaly a po krajích je pevně spojíme. Tento pů1měsíc ještě  jednou ohneme v  prstech tak, aby nám vznikla pelemeň, tvar přibližný  mušličce. Takto opakujeme, až naplníme předen připravený tác, který  jsme mírně pomoučili, kvůli lepení těsta se na  tác. Doporučené množství na jednu porci pro osobu, která již podobný pokrm jedla je  i šedesát kusů na hlavní jídlo. 
Takto vytvořené pelmeně během výroby můžeme skladovat v lednici do doby, než uděláme celý oběd. Po  ukončení výroby, nebo před ukončením si dáme vařit do většího hrnce  vodu, kterou mírně osolíme a uvedeme do varu. Při vaření musejí mít pelmeňe dostatek vody, aby po zavření ve vodě plavaly. Po vsazeníí pelmeňů do vařící vody musíme dát pozor, aby se nechytly u dna hrnce a proto než začne opětovně  voda vřít, mírně s nimi mícháme, ale dáme pozor, abychom  neprotrhli těsto. Doba vaření od doby, kdy jsme je daly do vařící vody je asi  deset minut, raději po sedmi minutách ochutnat. Po uvaření je scedíme do předem připraveného cedníku a rozdělujeme na talíře. Pelmeně se zalévají horkým hovězím bujónem, nebo bujónem z kostky. 
Na  stůl můžeme dát chléb, je to vhodný doplněk jídla. Toto jídlo se podává jako polévka a zároveň jako druhý chod. Pokud nám nějaké pelmeně zůstanou a nebo si je uděláme do zásoby, doporučuje se jejich uschování v syrovém stavu a to v mrazničce, kde vydrží i tři neděle. 
Suroviny, doba práce na 650 pelmeňu (cca 10 porcí) je 1,5 kg sekaného masa, 1,3 kg polohrubé mouky, 5 vajec, kdy celkový čas na práci včetně přípravy těsta  je 3 hod. 45 min. 
 
 
    
   | 
  Pokud chcete mít na svém webu odkaz na recept Sibiřské pelmeně III., zkopírujte si následující kód:
   |  | 
   
   | 
  | 
  <a href="http://www.varimerecepty.cz/sibirske-pelmene-iii">Recept: Sibiřské pelmeně III.</a>
  
   |   
   |  | 
   
   |  |  |   
    
   
  
     Přidejte příspěvek do diskuse k receptu Sibiřské pelmeně III.:
     
   
   
        
  
                 
            
     |