| DWN.cz | Recepty doma | Hromadné emaily | FormOffice | EET Účtenky | Email šablony | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Rybář | Domácí účto | Počítej Kalorie | Zbrojní průkaz | Omalovánky | Formuláře na PC | Pletení |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Sibiřské pelmeně III.


Doba přípravy:03:45
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:14.10.2016

Ingredience:

přední hovězí
vepřový bůček
můžeme přidat i maso skopové
polohrubá mouka
sůl
pepř
vajíčko
cibuli

Popis:

Jak již z názvu vyplývá, jedná se o ruské jídlo a v místech jeho původu na Sibiři je považováno za národní pokrm, tak jako v České republice vepřo-knedlo-zelo. Je to pokrm, který si obyvatelé Sibiře dělali do zásoby, mrazili je v dřevěných sudech a při dlouhých večerech je sekali z ledu a vařili ve slané vodě.
Na toto jídlo si nachystáme maso a to přední hovězí, vepřový bůček, můžeme,přidat i maso skopové, ale pro jeho zvláštní chuť se u nás nedává. Dále si nachystáme polohrubou mouku, sůl, pepř, vajíčko a cibuli.
Nejprve maso opracujeme a nakrájíme na menší kousky, aby šlo snadněji pomlet. Buď meleme hovězí maso společně s vepřovým, nebo napřed pomeleme hovězí na jemnější prát a potom vmícháme vepřový bok umletý na hrubší kousky a to vše v poměru 1:1. Tuto směs osolíme, opepříme a přidáme na jemně nakrájenou cibuli, která ale nemusí být. Pokud bychom přidávali maso skopové děláme poměr masa v poměru 1:3. tzn. každého masa jednu třetinu. Jakmile máme maso namleté, ochucené, tak vše řádně propracujeme. Během propracovávání můžeme dát trošku vody, aby se sekaná lépe vypracovala a nebyla suchá. Potom odložíme stranou do mísy a nachystáme si na pracovním stole nudlové těsto.
Nudlové těsto uděláme z polohrubé mouky, soli, celých vajec, kdy na každé vejce dáme jednu až tři skořápky studené vody. Vypracujeme těsto, aby se nám nelepilo na prsty a bylo vláčné.
Jakmile máme těsto vypracováno, oddělíme kousek a vypracujeme na válu slabší placku. Placku pomoučíme, aby se nelepila a vykrojíme z něj kolečka o průměru asi pět cm. Tyto kolečka si dáme stranou a zbytek vykrájeného těsta dáme taktéž stranou, můžeme jej ještě jednou rozválet, nebo na konci z něj udělat drobení do polévky. Jakmile máme vykrájená kolečka, vezmeme si vidličku, nabereme na ní trochu pomletého masa a vsadíme doprostřed nudlového kolečka. Naplněné kolečko s masem ohneme v prstech tak, aby konce vzniklého půlměsíce se dotýkaly a po krajích je pevně spojíme. Tento pů1měsíc ještě jednou ohneme v prstech tak, aby nám vznikla pelemeň, tvar přibližný mušličce. Takto opakujeme, až naplníme předen připravený tác, který jsme mírně pomoučili, kvůli lepení těsta se na tác. Doporučené množství na jednu porci pro osobu, která již podobný pokrm jedla je i šedesát kusů na hlavní jídlo.
Takto vytvořené pelmeně během výroby můžeme skladovat v lednici do doby, než uděláme celý oběd. Po ukončení výroby, nebo před ukončením si dáme vařit do většího hrnce vodu, kterou mírně osolíme a uvedeme do varu. Při vaření musejí mít pelmeňe dostatek vody, aby po zavření ve vodě plavaly. Po vsazeníí pelmeňů do vařící vody musíme dát pozor, aby se nechytly u dna hrnce a proto než začne opětovně voda vřít, mírně s nimi mícháme, ale dáme pozor, abychom neprotrhli těsto. Doba vaření od doby, kdy jsme je daly do vařící vody je asi deset minut, raději po sedmi minutách ochutnat. Po uvaření je scedíme do předem připraveného cedníku a rozdělujeme na talíře. Pelmeně se zalévají horkým hovězím bujónem, nebo bujónem z kostky.
Na stůl můžeme dát chléb, je to vhodný doplněk jídla. Toto jídlo se podává jako polévka a zároveň jako druhý chod. Pokud nám nějaké pelmeně zůstanou a nebo si je uděláme do zásoby, doporučuje se jejich uschování v syrovém stavu a to v mrazničce, kde vydrží i tři neděle.
Suroviny, doba práce na 650 pelmeňu (cca 10 porcí) je 1,5 kg sekaného masa, 1,3 kg polohrubé mouky, 5 vajec, kdy celkový čas na práci včetně přípravy těsta je 3 hod. 45 min.



Jít na recept Sibiřské pelmeně III. >>