1 kg hl. mouky
cca 3 skleničky vody (2dcl)
7 dkg droždí
3 polévkové lžíce octa
3 čajové lžičky soli
3 čajové lžičky celého kmínu
1 čajová lžička cukru.
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl a kmín a důkladně promícháme. Vedle si dáme do vlahé vody vykynout droždí s cukrem. Po vykynutí kvásek vlijeme do prosáté mouky se solí a kmínem, přidáme ocet a důkladně prohněteme. Těsto by mělo být konzistencí asi jako vánočkové. Po vypracování vytvarujeme z těsta bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem a necháme na nevětrném teplém místě 2 hodiny odpočívat. Po této době době dáme vykynutý chléb péct do vyhřáté trouby cca na 1 hodinu. Nejdřív pečeme z prudka pak mírněji. Chléb můžeme potírat slanou vodou průběžně po zapečení (chléb by měl mít trochu zapečenou kůrku, jinak se rozmáčí a poškodí tvar) krusty. Kůrka je pak křupavější a chléb hodnotnější.