čočka 200 g
zeleninový bujón 1 ks
kýsané zelí 250 g
olej 3 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
zakysaná smetana 120 g
žloutek 1 ks
sůl
ocet
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Namočenou čočku zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón a vaříme doměkka. Ve druhém hrnci zalijeme vodou zelí a rovněž vaříme doměkka. Po uvaření obojí smícháme, přidáme vodu, pokud se vyvařila. Z oleje a mouky upražíme světlou jíšku, kterou vlijeme do čočky se zelím a rychle rozmícháme. Do zakysané smetany přidáme žloutek a za stálého míchání vlijeme do polévky (přilijeme-li do hrnku ke smetaně horkou polévku, v polévce se potom nesrazí). Necháme povařit a dochutíme solí a octem.
Příloha: pečivo