1 lt mléka
4- lžic sušeného odtučněného mléka
1 kelímek jogurtu zn. Holandia či dle chuti s živými jogurt.bakteriemi
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Čerstvé mléko zahřejeme na 80 stupňů a následně schladíme na 40 až 45 stupňů, krabicové pouze zahřejeme rovnou na 40-45 stupňů, přidáme sušené mléko na zahuštění jogurtu a celý kelímek jogurtu. Rozmícháme a vlijeme do vyvařených (sterilovaných) skleniček. Přendáme do jogurtovače a během 3 - 4 hod. je jogurt hotový. Dáme vychladit do lednice.
Pokud chceme jogurt sladký, do mléka přidáme hroznový či ovocný cukr anebo med v poměru na 1 lt mléka 2 polévkové lžíce.
Chceme-li jogurt ovocný, na dno skleniček dáme sladký džem (ne kyselý) a zalijeme připravenou směsí na jogurt.
Teplota mléka určuje kyselost jogurtu, čím vyšší teplota, tím je jogurt kyselejší.
Kdo nemá rád jogurt hustý, může sušené mléko vynechat.