2kg severských ryb, mušlí a jiných plodů moře
125g šalotek
500ml rybího vývaru
500ml bílého suchého vína
400g pórku
několik mladých výhonků s lístky z celeru
400g mrkve
150g másla
500ml sladké smetany
2 lžíce posekné petrželky
sůl a pepř
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
1. Vykuchat ryby, nakrájet je na fílé (nebo si koupit filé, místo celých ryb) a očistit plody moře. Oloupat šalotky a na jemno je nakrájet. Vložit je společně s rybou a plody moře do směsi vývaru a bílého vína.
2. Omýt a oloupat ostatní zeleninu a nakrájet ji na sirky (jemné proužky) a osmažit je na 3 lžicích másla. Přelít přes síto a uschovat zeleninu i tekutinu.
3. Vyjmout rybu a plody moře z vývaru a zredukovat vývar.
4. Do vývaru přidat uschovaný vývar ze zeleniny, nalít tam smetanu a přivéct vše do varu. Přidat zbytek másla. Vyjmout plody moře z jejich úlitek a vložit je do ohnivzdorné polévkové mísy společně s uschovanou zeleninou. Nahoru všeho nalít omáčku. Přivést na moment k varu a podávat posypané petrželkou.
P.S. Když flámští rybáři nemohli prodat všechen svůj úlovek, tak se o něj podělili a domů přinášeli ¨Waterzooi¨, což znamená to stejné, jako ¨hodgepodge¨.
Doporučená příloha:
Křupavé pečivo a Chardonnay víno.