900 g brambor
1,5 dl plnotučné smetany
75g strouhaného švýcarského sýra Gruyére
špetka kajenského pepře
2 bílky
olej na smažení
sůl a pepř
nasekaná nať petrželky a strouhaný sýr na zdobení
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
1) brambory povařte v lehce osolené vroucí vodě asi 10 min. Důkladně sceďte a dosušte papírovými ručníky. Dejte stranou.
2) Smíchejte smetanu a švýcarský sýr ve velké míse. Vmíchejte kájenský pepř a podle chuti osolte a opepřete.
3)Ušlehejte z bílků tuhý sníh a jemně vmíchejte do smetanové sýrové směsi.
4) Přidejte vařené brambory a důkladně je ve směsi obalte.
5) Rozehřejte olej va fritovacím hrnci na 180 stupnů C ( kostka chleba v něm do třiceti vteřin zhnědne). vytahujte brambory ze sýrové směsi a vkládejte je do rozpáleného oleje. Smažte 3-4 minuty, dokud brambory nezhnědnou.
6) Brambory vkládejte do předehřáté mísy. ozdobte je petrželkou a struhaným sýrem a okamžitě podávejte.
do smetanové směsi múžete dát i jiné koření,např. strouhaný muškátový oříšek nebo karí koření v prášku.