750 g švestek
225 g másla
175 g cukru
2 vejce
125 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
lžičku kypřicího prášku
lžíci rumu
50 sekaných mandlí
balíček vanilkového cukru
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Utřeme do pěny 75 g cukru a 75 g másla. Postupně, asi po 2 min., zapracujeme vejce a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Smícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem a pak ji s rumem zapracujeme do máslového krému. Rozvírací formu o průměru 24 cm vymastíme a naplníme těstem.
Povrch těsta uhladíme a posypeme mandlemi. Švestky vypeckujeme a poklademe na těsto. Z hrubé mouky, 100 g cukru, vanilkového cukru a 150 g másla hnětacími nástavci elektrického šlehače připravíme drobenku. Švestky posypeme drobenkou a koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 C 35-40 min.
Koláč necháme trochu vychladnout a pak ho uvolníme z formy. Na kuchyňské mřížce necháme zcela vychladnout a můžeme podávat se skořicovou šlehačkou