1 litr pampeliškových květů i s kalíšky
2,5 l vařící vody na spaření květů
2 litry vody na sirup
1,5 kg cukru
2 citróny, na kolečka
2 pomeranče, na kolečka
40 g droždí
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je tam stát 24 hodin.Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme.
Svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru a vzniklý cukrový sirup necháme schladit. Sirup nalejeme do lahve, přidáme dva oloupané citróny a dva oloupané pomeranče bez jader nakrájené na kolečka a droždí rozpuštěné v malém množství násady.
Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnu kvasit. Kousky citrónu a pomeranče během toho klesnou ke dnu. Po šesti týdnech přetáhneme víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do sklepa ještě na 1/2 roku.