1/2 kg hladké mouky
12 dkg medu
19 dkg hery
2 celá vajíčka
20 dkg moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
šťáva z 1 citronu
perníkové koření
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Hladkou mouku nasypeme na vál, přidáme 1 lžičku jedlé sody, moučkový cukr a citronovou šťávou. Mezitím si rozehřejeme med, do něj dáme rozpustit heru a do vlažného rozkvedláme vajíčka. Vzniklou směs lijeme postupně do připravené mouky a vyválíme těsto, podsypáváme moukou v případě potřeby. Těsto nesmí být ani tuhé ani moc řídké. Když je těsto důkladně vypracované, rozdělíme na části a dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlé těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech vyložené pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby. Zdobíme bílkovou polevou.