1 kg syrových brambor
2 vejce
1 žemle(může být i tvrdá na strouhanku)
trochu mléka
10 dkg hladké mouky
pepř
sůl
tuk na smažení
lžíce octa
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Oloupané brambory omyjeme a nastrouháme do mísy s vodou a octem.Před zpracováním dáme do utěrky a dobře vymačkáme.Žemli rozlámeme a namočíme do studeného mléka,rozmočenou krátce povaříme(nemusíme)a necháme vychladnout.Vymačkané brambory dáme do mísy,přidáme namočenou žemli,mouku,vejce,sůl,pepř a dobře promícháme.Na pánvi rozpálíme tuk a lžící upravíme část těsta na placku,kterou pečeme po obou stranách do křupava.Jednotlivé bramboráčky prokládáme papírovými utěrkami které vsají přebytečný tuk.Horké ihned podáváme.
Můžeme jíst samostatně nebo použít zeleninové přílohy,plnit masovými směsmi nebo použít jako přílohu k omáčkám.