300 g polohrubé mouky
5 g soli
4 dl až 1/2 l mléka
1 lžíce cukru
1 vejce
30 g másla
15 g droždí
tuk na pečení
Hodnoceni: (kliknutím ohodnotíte recept)
Postup přípravy:
Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, lžící mouky a trochou vlažného mléka na kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, rozšlehané vejce smíchané s vlažným mlékem, přidáme vykynutý kvásek a umícháme řídké těsto. Přikryjeme je a necháme kynout, až má dvojnásobný objem. Vykynuté těsto lijeme malou naběračkou do vymaštěného lívanečníku a pečeme po obou stranách do zlatova. Hotové lívance potíráme švestkovými povidly a sypeme strouhaným tvarohem nebo je potřeme jinou ovocnou zavařeninou a ozdobíme tvarohem ušlehaným s kyselou smetanou. Můžeme je také potřít máslem a obalit ve skořicovém cukru. Lívance podáváme vždy teplé.
Obměna:
Při zpracování těsta vynecháme cukr, upečeme tenké slané lívance a podáváme je jako přílohu k dušené zelenině.