| Rybář | EET Účtenky | Email šablony | Zbrojní průkaz | Omalovánky | Formuláře na PC | Pletení | Domácí účto | Recepty doma | Formuláře ZDARMA | Hromadné emaily | Počítej Kalorie | DWN.cz | FormOffice | Snadné hubnutí |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Zelňačka obědová


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:20
Autor:
Přidáno/změněno:10.11.2022

Ingredience:

1 litr kysaného zelí
4 středně velké brambory
3 bobkové listy
6 kostek masoxu
250 g polosuchého víc kořeněného salámu nebo klobásku
2 velké cibule
pytlíček sladké červené papriky
půl lžičky chilli
olej
sádlo
hladkou mouku(na jíšku)
majoránku
sušené natě petržele a celeru
6 stroužků česneku
dva velké bílé jogurty

Popis:

Brambory okrájíme a nakrájíme je na jemno,spolu s kysaným zelím a bobkovým listem uvaříme,až je zelí měkké.V tlakovém hrnci je to za 7 minut. Pak vyjmeme bobkový list a vše přelijeme do velkého hrnce o obsahu 6 litrů. Přidáme vodu,asi tak do poloviny a také kostky masoxu. Dáme na mírný oheň pomalu vařit. Na pánvi,nebo v kastrolku zpěníme nakrájenou cibuli v oleji a přidáme nakrájený salám (kostičky,nudličky,jak je libo) osmahneme asi tak 5 až 7 minut,pak přidáme sladkou červenou papriku a chilli,které se nám v horkém oleji pěkně rozpustí. Když to máme orestované,přidáme to k vařenému zelí. Potom si z mouky a sádla připravíme světlejší jíšku. Ve velkém hrnci se nám zatím pomalu provařují všechny ingredience. Doplníme vodou asi 3cm pod okraj a když se nám to zase začne vařit zavaříme jíšku. Pak by se měla polévka vařit ještě asi čtvrt hodinky,aby se mouka z jíšky dobře provařila. Asi dvě minuty před odstavením přidáme prolisovaný česnek,majoránku,na drobno posekané natě petržele a celeru (mohou být i sušené). Po odstavení počkáme asi 5 až deset minut a do horké polévky rozkvrdláme oba jogurty.(někdy nahrazuji jeden jogurt kysanou smetanou.)
Zelňačka je výborná jak s chlebem,tak s rohlíkem a je ještě lepší druhý,nebo třetí den,pokud vám do té doby vydrží?!? Je to hutná polévka,takže se bere jako samostatné jídlo.


Jít na recept Zelňačka obědová >>