| Domácí účto | Recepty doma | Pletení | Omalovánky | Rybář | DWN.cz | Email šablony | Formuláře ZDARMA | EET Účtenky | Hromadné emaily | Snadné hubnutí | Zbrojní průkaz | Počítej Kalorie | Formuláře na PC | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Zeleninový "harvas" podle babičky


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:5.4.2015

Ingredience:

1 kg zelí bílé, čerstvé,
1/2 kg kořenová zelenina (mrkev-petržel-celer v poměru 2-1-1, 1-2 cibule
uzený špek
2-3 dl smetana
pepř,sůl (podle chuti nové koření a bobkový list)
hladká mouka
vejce nebo uzenina jako příloha

Popis:

Jemně nakrálené zelí a kořenovou zeleninu vložíme do většího hrnce a dusíme do poloměka (podle chuti je možno přidat bobkový list a noné koření). Špek nakrájíme na kostky, vyškvaříme do zlatova, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a až tato zesklovatí, přidáme 1 polévkovou lžíci mouky. Osmahneme, podlijeme vodou a přidáme k zelí se zeleninou. Za stálého míchání přivedeme k varu a mouku povaříme. Ze smetany a hladké mouky uděláme záklechtku a přidáme k zelenině. Za stálého míchání ještě provaříme, dochutíme solí, popř. vegetou, pepřem, dle chuti můžeme dokyselit. Hustota by měla být něco mezi polévkou a omáčkou. Necháme odstát, nejlepší je ohřátý.
Jako přílohu podáváme vařené brambory, nejlépe vařené ve slupce a vajíčko nebo uzeninu.


Jít na recept Zeleninový "harvas" podle babičky >>