| Snadné hubnutí | Email šablony | Domácí účto | DWN.cz | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | Formuláře ZDARMA | Rybář | Omalovánky | Recepty doma | Pletení | Počítej Kalorie | Hromadné emaily | FormOffice | Formuláře na PC |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Zeleninový "harvas" podle babičky


Doba přípravy:00:45
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:21.12.2013

Ingredience:

1 kg hlávkového zelí
20 dkg mrkve
10 dkg petržele
10 dkg celeru
1 větší cibule
250 g smetany
70 g uzené slaniny
kmín,pepř,sůl
ocet
cukr
hladká mouka

Popis:

Zelí nakrájíme na nudličky, zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka (nudličky), vše vložíme do většího hrnce (naplníme caa do 1/2 objemu). Obsah pokmínujeme, zalejeme asi do 1/3 vodou a dusíme do poloměka.
Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno, slaninu na troše oleje osmahneme, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme lžíci až dvě hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme a přidáme k zelenině. Krátce povaříme.
Smetanu (nejlépe sladkou, příp. sladkou a kysanou 1:1) rozmícháme s trochou mouky (výsledná konzistence má být jako mírně hustá polévka)a přidáme k zelenině. Ještě krátce povaříme, přidáme pepř, sůl, podle chuti ocet a cukr.
Podáváme nejlépe na hlubokém talíři, na samostatném talíři servírujeme vařené brambory (nejlépe ve slupce), k bramborům a harvasu pak přikusujeme vařené vajíčko.
Jako obměnu můžeme místo vajíčka do harvasu nakrájet vařené uzené, klobásu a podobně.


Jít na recept Zeleninový "harvas" podle babičky >>