| DWN.cz | Domácí účto | FormOffice | Email šablony | Hromadné emaily | Snadné hubnutí | Recepty doma | Rybář | Zbrojní průkaz | Formuláře na PC | EET Účtenky | Omalovánky | Formuláře ZDARMA | Pletení | Počítej Kalorie |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Zaječí paštika


Doba přípravy:04:00
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:21.6.2017

Ingredience:

1 zaječí předek včetně vnitřností (jater,ledvinek)
250 g vepřových jater
20 dkg slaniny či uzeného boku
1 menší cibule
1 vejce
1 v mléce namočená a vymačkaná houska
strouhanka na zahuštění
sůl
koření k vaření masa: pepř celý
nové koření
tymián
jalovec
bobkový list
a paštikové koření: mletý hřebíček
mleté nové koření a pepř
zázvor
muškátový oříšek

Popis:

V čase honů se možná i ve Vaší kuchyni objeví čerstvě střelený „ušák“. Zatímco maso ze zadku je klasicky připravováno „na smetaně“ nebo „na divoko“, předek se hodí na přípravu znamenité paštiky. Jde o recept poněkud pracnější, ale výsledek stojí zato.
Opraný a odblaněný zaječí předek rozdělíme na menší kousky, dáme do tlakového hrnce, podlijeme menším množstvím vody, přidáme bobkový list, několik kuliček pepře, nového koření, 1 kuličku jalovce, 1/2 lžičky tymiánu, sůl a maso uvaříme (cca 30 min). Maso obereme a na masovém strojku hladce umeleme společně se syrovými vepřovými játry, namočenou žemlí, cibulí a polovinou slaniny. Umletou směs rozmícháme s cca 2 dcl vývaru, ve kterém jsme zajíce dusili, přidáme celé vejce a paštikové koření, podle chuti osolíme. Je-li kašovina příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Zbylou slaninu nakrájíme na kostky a zamícháme do paštiky. Takto vzniklou směs plníme do fólie na přípravu tlačenky, lze však použít i pevnější užší mikrotenový sáček, pevně zavážeme a vaříme ve vodní lázní pomalým varem asi 1 až 1 a 1/2 hodiny. Po vychlazení rozřízneme paštiku podélně, aby získala tvar „srnčího hřbetu“, zabalíme do alobalu a těsně před podáváním krájíme na úhledné plátky.


Jít na recept Zaječí paštika >>