| Omalovánky | Pletení | Hromadné emaily | EET Účtenky | Rybář | Formuláře ZDARMA | Domácí účto | DWN.cz | Počítej Kalorie | Zbrojní průkaz | FormOffice | Email šablony | Snadné hubnutí | Formuláře na PC | Recepty doma |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Velikonoční vejce


Doba přípravy:00:30
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:10.6.2009

Ingredience:

5 vajec
130 g moučkového cukru
3 pl vody
130 g polohrubé mouky
špetka kypřicího prášku do pečiva dr.oetker
1 pl mletých ořechů
1 kl kakaa

krém:
1 bal dortové náplně s vanilkovou příchutí dr.oetker
suroviny podle návodu na obalu dortové náplně – příprava bez másla

na ozdobu:
1 kompot mandarinky (netto 175 g)
1 hruškový kompot (netto 230g)
2 bal. dort-želé čiré dr.oetker
event. cukr podle chuti
voda na doplnění šťávy

Popis:

1. Moučkový cukr, žloutky a vodu šleháme do husté pěny. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a kakaem, přidáme namleté ořechy a vmícháme do našlehaných žloutků. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Hladké těsto vylijme do dortové formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem, uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180°C po dobu 25-30 minut.
2. Po upečení necháme korpus vychladnou. Pak uvolníme nožem okraj formy, korpus vyndáme a stáhneme pečící papír. Z korpusu vykrojíme tvar vejce (okraje seřízneme tak, aby byl korpus oválný).

3. Dortovou náplň připravíme podle návodu na obalu – zvolíme přípravu bez másla.

4. Korpus podélně přepůlíme. Na servírovací talíř otočíme jeden díl korpusu řeznou stranou dolů. Na spodní korpus natřeme polovinou náplně a na ni přitiskneme druhý díl korpusu řeznou plochou nahoru. Zbylou náplňí potřeme horní stranu i boky vejce.

5. Z pečícího papíru si připravíme manžetu – pás dlouhý asi 80 cm dlouhý a široký 8-9 cm. Manžetu upevníme těsně kolem dortu a konce spojíme kancelářskou sponkou nebo kolíčkem. Náplň řádně uhladíme až k papíru (okraje lehce zvedneme k papíru, aby nám neproteklo želé).

6. Mandarinky i hrušky necháme okapat, přičemž zachytíme šťávu (odděleně). Dort ozdobíme ovocem - do středu dortu naskládáme mandarinky, jako žloutek, a kolem nich hrušky nakrájené na plátky jako bílek. Dort dáme zchladit do lednice.

7. Hruškovou šťávu doplníme vodou, abychom získali 500 ml tekutiny. Podle chuti šťávu přisladíme. Želé připravíme s hruškovou šťávou podle návodu na obalu a necháme chvíli vychladnout. Několik lžic želé nejprve vylijeme podél okraje dortu (připravíme si tak pevnější okraj, aby nám želé nevyteklo po krajích dortu). Dort dáme na asi 3-4 minuty do lednice, aby okraj z želé ztuhl. Poté opatrně na dort nalijeme zbylé želé. (Pokud nám zbylé želé mezitím ztuhlo, rozpustíme ho opět na mírném ohni.) Dort dáme na min. 3 hodiny do lednice.

TIP: Dort nejlépe připravujeme den předem a necháme ho v lednici ztuhnout přes noc. Před servírováním můžeme zdobit velikonočními motivy z čokolády nebo lineckého těsta.


Jít na recept Velikonoční vejce >>