| Omalovánky | Formuláře na PC | DWN.cz | Rybář | EET Účtenky | Recepty doma | Domácí účto | Zbrojní průkaz | Počítej Kalorie | Pletení | Email šablony | Hromadné emaily | Snadné hubnutí | FormOffice | Formuláře ZDARMA |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Vánoční slovenská zelňačka


Doba přípravy:00:45
Počet porcí:8
Autor:
Přidáno/změněno:10.11.2022

Ingredience:

1 kg kysaného bílého zelí
3 větší cibule
cca 3 lžice vepřového sádla
2-3 hrstičky směsi sušených hub
0,5 kg uzené klobásy
3 kávové lžičky sladké papriky
1/2 kávové lžičky ostré papariky
podle potřeby sůl
trochu mletého pepře.(Vegeta,nebo Podravka - není nutné)

Popis:

Cibuli nakrájíme na hrubší kostičky, dáme je na rozpálené vepřové sádlo zesklovatět. Než k tomu dojde připravíme si suché houby, které na cibulku vhodíme a necháme s cibulkou produsit. Mezitím si nakrájíme klobásu na kolečka a na sklovatou cibuli a podušené houby ji vhodíme a necháme mírně opéci. Poté hrnec stáhneme z ohně a na podklad nasypeme sladkou i ostrou papriku. Necháme ji v sádle rozpustit, hrnec vrátíme na oheň a podklad zalijeme šťávou z kysaného zelí rozředěnou vodou (cca 3-4 dcl). Uvedeme vše do varu a vložíme na drobno nakrájené kysané zelí, doplníme vodou
přikryjeme poklicí a necháme asi 25 - 30 min vařit, až zelí změkne. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem a kdo chce (původně se nepoužívala) může dochutit ještě VEGETOU nebo jugoslávskou PODRAVKOU. Polévka se nazahušťuje, podává se s chlebem a má vytvořit podmín- ky pro konzumaci dalších štědrovečerních dobrot.
Dobrou chuť


Jít na recept Vánoční slovenská zelňačka >>