| Formuláře ZDARMA | Recepty doma | Email šablony | Omalovánky | Snadné hubnutí | Pletení | DWN.cz | FormOffice | Hromadné emaily | Počítej Kalorie | Rybář | Formuláře na PC | Domácí účto | Zbrojní průkaz | EET Účtenky |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Vánoční krůta podle Jamieho Olivera


Doba přípravy:02:00
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:9.6.2019

Ingredience:

krůta dle možností (já měl cca. 4 kg)
2 mrkev
2 řapíkatý celer
2 cibule
palice česneku větší
trs šalvěje
3-4 Lžíce brusinkového džemu
sůl
olivový olej
2 lžíce mouky na ochucené máslo:
kúra z jedné klementinky nebo mandarinky kůra z citronu cca. 125 g másla
na nádivku:
1/2 šalvěje (viz. výše)
3 cibule - lépe červené
sůl pepř
*500-700 g mleté vepř. kýty nebo plece *
1/4 kg strouhanky (nebo dle potřeby)
hrst sušených brusinek
borůvek a meruněk
(můžou být ale i višně,třešně)

Popis:

I přes složitý popis trvá celá příprava cca. 45 minut, pečení pak na každý 1 kg krůty cca. 35 minut.
Příprava nádivky (nejlépe den předem, ale dá se to zvládnout i během příprav):
Do pánvičky vhodíme na mírný plamen nakrájenou červenou cibuli na trochu olivového oleje, osolíme a opepříme. Cibulku takhle připravujeme 10 minut. Přidáme šalvěj a ještě chviličku smažíme. Necháme odstát, aby vše vychladlo.
Mezitím si nameleme maso a pak k němu přimícháme strouhanky společně se sušeným ovocem. Pořádně prohněteme, aby vznikla vhodná hmota pro nádivku. Na závěr přidáme hotovou cibuli se šalvějí a znovu prohněteme.
Do dostatečně velkého pekáčku nebo mísy vložíme nahrubo očištěnou zeleninu, mrkev, jen rozpůlenou, palici česneku také jen napůl, oloupanou cibuli na kousky, na větší kusy nakrájený celer. Přilijte lehce vody.



Ochucené máslo:

Do mísy dejte změklé máslo, sůl, pepř, nastrouhanou kúru z klementinky (mandarinky) a citronu. Vše dobře promíchat.



Krůtu osolte potřete olivovým olejem po celém okraji. Po kůží si vytvořte velkou kapsu, do které vložíte ochucené máslo a poté také lístky šalvěje.



Do krůty vložte hotovou nádivku (nezaplňujte celý prostor, pokryjte cca 1/2 spodní části dutiny). Obalte stehna zcela alobalem (lehce si jej potřete oliv. olejem, aby vám šel od masa). Položte krůtu na připravený zeleninový podklad a dejte do trouby vyhřáté na maximum. PO cca. 35 minutách stáhněte na 190 stupňů.



Jakmile krůta vypadá, že je hotová, sundejte ještě alobal a dopečte.



Krůtu vyndejte, přendejte bokem a pekáč tak jak je dejte na rozehřátou plotnu. Odeberte 3-4 lžíce tuku, pak vmíchejte mouku a dobře rozmíchejte. Přidejte brusinkový džem. Vezměte mačkadlo a vše pořádně promačkejte. Pokud je vzniklá omáčka moc hustá zřeďte vývarem (stačí i vodou). Jakmile se vám omáčka zamlouvá přeceďte.



Naporcujte krůtu i nádivku, servírujte polité vzniklou omáčkou s pečenými brambory. My k tomu měli bramborový salát, výsledek byl vynikající, dobrou chuť.


Jít na recept Vánoční krůta podle Jamieho Olivera >>