| Formuláře ZDARMA | Omalovánky | Rybář | Formuláře na PC | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | Hromadné emaily | DWN.cz | Pletení | Počítej Kalorie | Domácí účto | Snadné hubnutí | Email šablony | Recepty doma | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Valašská zelňačka


Doba přípravy:00:30
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:12.2.2014

Ingredience:

1 sáček kysaného zelí
2 hrsti sušených hub (jde to i bez nich)
0,5-1 kg brambor
4-5 středních pikantních klobás
1 kelímek zakysané smetany
1 lžička majoránky
1-2 lžičky soli
0,5 lžičky pepře
0,5 lžičky kmínu
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
5 stroužků česneku
3 střední cibulky
2-3 pol.lžíce sladké červené papriky
2 pol.lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky na konečné zahuštění

Popis:

2 hodiny předem si namočíme sušené houby.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku,zaprášíme ji sladkou paprikou a mírně orestujeme.
Zelí ze sáčku opatrně propláchneme vodou ať nečpí ale zase ať není plané bez chuti.Pak z něj vymačkáme vodu a pokrájíme jej na menší kousky.
Do velkého hrnce nalijeme vodu přidáme sůl, kmín, nakrájené zelí,předem namočené sušené houby, celé klobásy a vše přivedeme do varu. Asi Po 5-10 min. varu přidáme na kostičky nakrájené brambory a vše vaříme ještě asi 20min.(Zelí musí být měkké a brambory nesmí být rozvařené).
Oheň pak zmírníme, vytáhneme klobásky a nakrájíme je na kostičky které přidáme zpět do hrnce spolu s majoránkou,orestovanou cibulkou na paprice,dále přidáme utřené stroužky česneku s troškou soli a vše dochutíme dle potřeby solí, pepřem, třemi Bobkovými listy a 6 kuličkami Nového koření.
2 lžíce hladké mouky řádně promícháme s troškou vody a pomalu za míchání vlijeme do vroucí polévky. Vše ještě krátce povaříme a nakonec za stálého míchání přidáme zakysanou smetanu.Polévku již dále nevaříme.
Dokončená polévka by měla být hustá a vydatná. Můžeme podávat s pečivem.


Jít na recept Valašská zelňačka >>