| Rybář | EET Účtenky | Domácí účto | Formuláře ZDARMA | Snadné hubnutí | Omalovánky | Zbrojní průkaz | Formuláře na PC | Email šablony | FormOffice | DWN.cz | Počítej Kalorie | Recepty doma | Pletení | Hromadné emaily |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Utopenci


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:18.2.2010

Ingredience:

Buřtíci cca 30 ks (podle velikosti, váhově asi 1,6 – 1,8kg),
cibule asi 1 – 1,5kg,
křenu 15 – 20 koleček asi 2-3mm silných. (nebo asi 3/4 malé sklenky Krenex).
NÁLEV:
1,5 l vody
0,6 – 0,7 l octa
15 kuliček nového koření
40 kuliček celého pepře (lepší je bílý)
2-3 čajové lžičky hořčičného semínka
8 bobkových listů
8 čajových lžiček soli
podle chuti feferonky (5–10), možno nahradit mletou pálivou paprikou, nebo mletým chilli, ale není to ono

Popis:

Buřtíci se oloupou, na obou koncích rozříznou (důkladně) a ukládají do lahve, přičemž se prokládají na kolečka nakrájenou cibulí. Sem tam se pohodí kolečko křenu. Když je láhev plná, zalije se připraveným nálevem, zacelofánuje a uloží v chladnu a temnu 14 dní.

PŘÍPRAVA NÁLEVU:
Dáme vařit vodu, do které vrazíme veškeré koření a přísady. Chvíli povaříme, pak přidáme ocet, necháme velmi krátce přejít varem (10 – 15 vteřin), odstavíme a necháme vychladnout.

POZNÁMKY:
Při ukládání buřtíků a cibule do lahve je vhodné přilévat zároveň nálev, aby se koření v něm obsažené rovnoměrně rozmístilo a nezůstalo všechno nahoře, zvlášť feferonky a bobkový list je nutno prokládat rovnoměrně. Přebytečný nálev uschováme a během konzumace doléváme. Nejlepší jsou utopenci asi po 10-ti dnech.


Jít na recept Utopenci >>