| 
 Ingredience:
     750 g telecího masa nakrájeného na kostky1.fáze :
 1 l studené vody,
 2 - 4 morkové kosti (dle velikosti)
 1 cibule s bobovým listem a hřebíčkem
 Bouquet garni - petrželka, thymian, rozmarin, mrkev a trochu porku
 1 1/2 lžičky soli
 2 lžičky citronové šťávy
 2.fáze:
 40 g másla nebo margarinu
 50 g mouky hladké
 3 dl mléka
 3 dl masového vývaru
 1 dl bílého vína
 špetka muškátu
 sůl nebo bujón na dochucení
 
 | 
    
  | Popis:
     Do studené vody dáme kosti, bouquet garni a připravenou cibuli. Asi 30 min vaříme.Bujón vyčistíme od vzniklé pěny na povrchu. Přidáme sůl, citronovou šťávu, telecí maso a na nízké teplotě pomalu vaříme 40 - 50 min.
 Maso, zeleninu a kosti vyndáme a bujón přecedíme přes jemné sítko. Část bude pro guláš a druhá část nám zbude na nějakou dobrou polévku.
 
 Vezneme si hrnec a rozpustíme v něm máslo. Přidáme mouku a krátce osmahneme. Zalijeme mlékem, naším bujónem a za stálého míchání necháme chvíli provařit. Přidáme bílé víno a ca. 10 minut na nízké teplotě vaříme. Guláš dochutíme a přidáme uvařené telecí. Maso jenom prohřejeme v omáčce. Uz nevaříme.
 |