| Snadné hubnutí | Domácí účto | Rybář | Formuláře ZDARMA | Email šablony | Hromadné emaily | DWN.cz | Omalovánky | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | Pletení | FormOffice | Recepty doma | Počítej Kalorie | Formuláře na PC |
|
| ||||||||
Stolní kvas | ||||||||
| ||||||||
Ingredience: žitný slad | ||||||||
Popis: 1,5 kg žitného sladu a 0,5 kg ječného sladu vařte v dostatečném množství vody, dokud se nevytvoří hustá ale tekutá kaše. Rozmíchejte ji do hladka, nalejte do připravené kovové nádoby a vložte na několik hodin do trouby, aby došlo k důkladnému vyloužení. Potom hmotu umístěte do velkého hrnce, rozřeďte vařicí vodou na vhodnou hustotu, nechte usadit a sceďte. Naberte 2-3 hrníčky scezené kapaliny, rozpusťte v ní 30 g droždí s 20 g pšeničné mouky a nechte nakynout na teplém místě. Potom směs vraťte zpět do hrnce. Podle chuti přidejte cukr, 10 dkg rozinek, 3-4 šišky chmele, řádně promíchejte a nechte na teplém místě, dokud se droždí s rozinkami nevzedme a nevytvoří na hladině kulatou pěnovou čepici. Odstraňte ji pomocí děravé lžíce, stočte kvas do lahví, uzavřete je a umístěte na chladné místo. Následujícího dne může být kvas konzumován. |