| Počítej Kalorie | Zbrojní průkaz | Rybář | Pletení | Hromadné emaily | EET Účtenky | Formuláře ZDARMA | FormOffice | Formuláře na PC | Email šablony | Omalovánky | DWN.cz | Snadné hubnutí | Recepty doma | Domácí účto |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Sejtan_maso z mouky (Makrobiotika)


Doba přípravy:02:30
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:5.7.2009

Ingredience:

1-3kg hrubé mouky (Zlatý Klas)
2-4 mrkve
3-5 cibulí
5-8 stroužků česneku
sojová omáčka(lahvička)
sůl

Popis:

Sáček mouky se vysype do mísy a přidá se 2x 0.2dl vody. Mouka se zpracuje s vodou a "vyválí šiška" těsta a zalije se horkou vodou (né,vařící) a nechá se na 4 hodiny v klidu. Když zpracováváte 3kg mouky a postup se opakuje a výsledkem jsou tři "šišky" těsta v mísách zalité v horké vodě.

Zpracování těsta (propírání)
-----------------------------
Šišku těsta nyní zalijeme studenou vodou a rukama těsto promačkáváme a voda se začíná bělat to se uvolňuje z těsta škrob vodu vyměníme a pokračujeme dále v máchání těsta. To opakujeme tak dlouho až nám z těsta se vyplaví všechen škrob. Z těsta vznikne taková masa,která drží pohromadě a tomu se říká lepek.
Když zpracováváte 3kg mouky a postup se opakuje a výsledkem jsou tři "masy" lepku v mísách,které spojím dohromady v jednu.

Vaření první
-------------
Velký hrnec s osolenou vodou dáme vařit. Z masy lepku krájíme kousky a rukou je malounko rozmáčkneme jako na řízek. Do hrnku dávám vařit po pěti kouskách. Pozor,zde při vaření se objem zvětšuje! Uvařené kusy plavou na hladině a ty přendáváme do druhého hrnku (druhé vaření).

Vaření druhé
--------------
Je třeba dosti velkého hrnku, protože zde budeme všechny kusy vařit v nálevu.
Nálev: mrkve rozkrájené na čtvrtky,cibule na kolečka,česnek nakrájený na malé kousky,voda,
sklenička sojové omáčky.
Tento nálev by měl zabírat asi jednu třetinu hrnku.Když se tento nálev vaří,stáhneme na sporo,a přendáváme pomocí dvou větších vařeček uvařené kusy z prvního vaření. Zde vaříme 1 hodinu a občas všechny kusy v hrnku obrátíme. I zde zdůrazňuji,že se objem
kusů zvětšuje.
Uvařené kusy nechávám nejraději do úplného vychladnutí v hrnku druhého vaření.(bez pokličky).

Sejtany lze dále roztřídit a to pěkné kousky na obalení (řízky),menší jako maso k svíčkové,rajské nebo na osmažení. Též je možné sejtan rozkrájet do guláše a použít přeceděný nálev na základ omáčky a to buď znojemské,či štěpánské apd.
Z nálevu vyberu mrkev a přecedím. Vyvařenou cibuli nepoužívám.


Jít na recept Sejtan_maso z mouky (Makrobiotika) >>