| Formuláře na PC | Omalovánky | Pletení | FormOffice | Zbrojní průkaz | Rybář | Snadné hubnutí | Formuláře ZDARMA | Počítej Kalorie | DWN.cz | Recepty doma | Email šablony | Hromadné emaily | Domácí účto | EET Účtenky |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Ruský boršč - speciál


Doba přípravy:03:30
Počet porcí:15
Autor:
Přidáno/změněno:9.11.2014

Ingredience:

maso,nebo směs masa,(kosti) 250-700g
masox 1-2 kostky
podravka 0,5-1 pol.lžíce
sůl 0,5-1 káv.lžička
pepř černý celý 10-20 kuliček
nové koření 0-6 kuliček
bobkový list 3-6 listů
chilles papričky vcelku 0-3 papričky
ceres nebo olej 80-120 g
červená řepa 250g (nebo steril)
žampiony 100g
cibule 2ks velké
mrkev 500-700g
petržel (pastiňak) kořen 250-400g
zeleninová paprika 0-2 ks
rajský protlak 200g
šunka krájená 70g
brambory 1 - 1,5 kg
hlávkové zelí 1 - 1,2 kg
zakysaná smetana 2 - 3 kelímky


Popis:

Uděláme vývar z masa, masoxu, podravky, soli, pepře, nového koření, bobkového listu, žampionů a
chilles papriček.
Brambory nakrájíme na větši kostky 2x2cm.
Červenou řepu nakrájíme na rozměr bramborových hranolků.
Cibuli nakrájíme na větší kousky.
Mrkev a petržel nasrouháme na jemném struhadle.
Papriku a nakrájíme na nudličky.
Zelí nákrájíme na delší tenké (asi 6mm) nudličky.
Šunku a nakrájíme na čtverečky.

Z vývaru odstraníme jen kosti a vše ostatní s nákrájeným masem necháme ve vývaru, jen přidáme brambory a váříme.
Roztopíme na pánvi tuk a do něhož nejdříve vložíme červenou řepu. Tu smažíme na tuku dokud nezměkne. pak ji vybereme z pánve (bez tuku) a vhodíme do vářícího se vývaru.
Dále dáme do zbylého tuku v pánvi cibuli k usmažení
do lehce zlatova a pak postupně přidáváme na pánev papriku, mrkev s petrželem, šunku a žampiony a dusíme dokud se nezačne vše přichytávat na pánev. Pak přidáme
rajský protlak a případně vodu, aby vznikla na pánvi hustá kejda a opět dusíme dokud se nezačne vše přichytávat na pánev. Potom vše vložíme do stále se vařícího vývaru. Do toho vmícháme nakrájené zelí a přidáváme vodu na celkový objem 9 litrů. Boršč musí být hustý tak, aby v něm stála vařečka. Dochucení provádíme masoxem, podravkou a solí, případně 1-2 lžícemi octa. Boršč necháme jen krátce přejít varem, zakryjeme, odstavíme a necháme vychladout. Poprvé doporučuji jíst boršč po 3 hod chladnutí, když už začne prokysávat, Na talíř servírujeme se zakys. smetanou. Vychladlý boršč uložíme do lednice. Pokud z něhoho budeme odebirat jen potřebné množství na ohřátí, tak solehlivě vydrží 5 dní.(nestrkat do něj po odstavení z varu olíznuté, nebo použité nádobí). Nejchutnější je 2. - 3. den.


Jít na recept Ruský boršč - speciál >>