| Formuláře na PC | Formuláře ZDARMA | Počítej Kalorie | Recepty doma | Rybář | Pletení | FormOffice | Zbrojní průkaz | Hromadné emaily | Domácí účto | Snadné hubnutí | Omalovánky | DWN.cz | EET Účtenky | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Roštěná ala Esterházy


Doba přípravy:01:30
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:23.5.2013

Ingredience:

750 g - 1 kg roštěnek (nakrájené na tloušťku 1 cm)
14 dkg tuku - nejlépe sádlo (příp. máslo či olej)
sladká paprika
pepř (mletý i celý),sůl
několik kuliček nového koření
2 - 3 listy bobkového listu
polévková (kořenová) zelenina - petržel, mrkev, celer
1-2 cibule (stačí 1)
1 lž. hl. mouky
cca čtvrt l hovězího vývaru (nejlépe z hov. oháňky či libového pupku)
1 lž. citron. šťávy - dle chuti
madeira (event. dobré červené víno) k dochucení - není nutno
kapary - dle chuti (asi 10 g)
200 ml kyselé (nebo zakysané) smetany (před použitím dobře rozmíchat - nesmí být hrudky)

Popis:

750 g -1 kg roštěnek se odblaní, zbaví tuku, nakrájí na plátky tlusté 1 cm, které se trochu naklepou, okraje se naříznou proti kroucení a obalí se v paprice a popepří.
Kořenová zelenina se nakrájí na tenké nudličky - jako na svíčkovou.
Na pánvi se rozpustí 7 dkg sádla (másla či rozpálí olej) a roštěnky se na prudkém ohni po obou stranách rychle osmaží do hněda, potom se osolí.
1 drobně nasekaná cibule a zelenina se zapráší lehce hladkou moukou a vše se osmaží na pánvi v 7 dkg sádla (másla či oleje) do žluta. 1 díl zeleniny se pak oddělí a použije později. Zbývající díl zeleniny se dá do výpeku z roštěnek a položí se na něj opečené roštěnky.
Přidá se koření (několik kuliček nového koření a celého černého i bílého pepře, 2 - 3 listy bobkového listu), podlije se 4 - 6 lžícemi hovězího vývaru (vody) a vše se nechá asi 10 minut péci (dusit), maso se obrací.
Potom se zelenina vyjme a koření odstraní. Tento díl zeleniny se později propasíruje (rozmixuje) do smetanové omáčky (jako u svíčkové). Přidají se 2 dcl dobře rozmíchané kyselé smetany, podle chuti se dokyselí citr. šťávou (pozor, aby se případně smetana nesrazila), přidá se 2. díl na nudličky nakrájené osmažené zeleniny. Vše se nechá dobře přikryté dalších 10 minut dusit a ke konci se může přidat madeira a nasekaná kapary. Před podáváním se roštěnky ozdobí podušenou zeleninou.
Příloha:
houskový knedlík (bez kvasnic či kypřícího prášku), vídeňský knedlík (dtto), špecle či noky, resp. gnocchi (s těmi je to také velmi dobré).
Dokonce se uvádí i rýže, makarony či bramborová kaše (ale s tou si to nedovedu představit, kníže Esterhazy by to asi s kaší taky nejedl).


Jít na recept Roštěná ala Esterházy >>