| Recepty doma | FormOffice | Domácí účto | Zbrojní průkaz | Rybář | Formuláře ZDARMA | Omalovánky | Pletení | Email šablony | Snadné hubnutí | Počítej Kalorie | DWN.cz | EET Účtenky | Formuláře na PC | Hromadné emaily |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Protektorátní vánočka dle Jožky Bednářové


Doba přípravy:02:00
Počet porcí:30
Autor:
Přidáno/změněno:5.9.2012

Ingredience:

1 celá kostka droždí ( quasnitz)
1 dcl mléka
50 dkg polohrubé mouky
15 dkg moučkového cukru
12 dkg másla
1 celé vejce ,
2 žloutky
něco mleté sušené citrónové kůry
něco rozinek
něco mandlí

Popis:

Předem do poloviny dávky teplého mléka dám špetku cukru a rozdrobím kvasnice a připravím si tak kvásek.
Do půl kila přesáté mouky dám 1 celé vejce, dva žloutky, máslo (může být vlažné na kousky nebo rozpuštěné) , zbytek mléka, cukr, sušenou mletou citrónovou kůru a nakvašený kvásek a vypracuji v míse na tuhé těsto.
Dám do tepla kynouti asi 20 minut. Mezitím si spařím a oloupu a nasekám mandle a namočím rozinky.
Po vykynutí těsta vypracuji toto na vále s rozinkami a mandlemi a dám opět kynout.

Po cca 20 minutách buď:
- celek rozdělím na 9 dílů a upletu vánočku ( což i přes tři písemné návody neumím)
- nebo rozdělím na dva díly a z nich vypracuji dva kulaté bochánky (mazance), které na povrchu křížem rozříznu a dám na (papír na pečení) na plech a do vlažné trouby ( max 50 st.C.) kynout (zase cca 20 minut, dle průběhu kynutí.)

Jakmile se mazance nebo vánočka přiměřeně pěkně zvednou, potřu je bílkem a zapnu troubu na 175o C a peču 2 x 20 minut s tím, že poslední pečení kontroluji špejlí a podle potřeby přidám i 10 minut . (Pokud se při průniku špejle vánočkou nabalí při otáčení špejle těsto, nutno péci dále.)


Jít na recept Protektorátní vánočka dle Jožky Bednářové >>