Popis:
1. Z droždí, trochy vlažné vody a špetičky cukru si připravíme kvásek.
2. Promícháme mouku + sůl + kvásek, postupně přiléváme vodu a propracováváme. Tuto fázi dělám v míse, je to snazší.
3. Těsto přemístíme na vál a důkladně propracujeme, musí být teplé a krásně měkké.
4. Uděláme bochánek, přikryjeme a necháme kynout až do zdvojnásobení objemu.
5. Z bochánku postupně vytáhneme na pomoučeném vále rukama tenkou placku.
6. Na placku naneseme "omáčku" (recept je na Labužníku: omáčka na pizzu), potom suroviny podle libosti: šunku, žampióny, černé a zelené olivy, krevety, feferonky, ančovičky, artyčoky, kvalitní suchý salám (uherák), ... Na závěr posypeme mozzarellou určenou na pizzu.
7. Pečeme v troubě, při 235 - 250 stupních Celsia, 10-15 minut.
POZNÁMKA: dělávám pizzu z kila mouky, tj. pět kousků. Těsto po propracování rozdělím na pět bochánků a nechám kynout. Peču po dvou na pečicím papíře.
|