| Počítej Kalorie | Pletení | Zbrojní průkaz | Domácí účto | Formuláře ZDARMA | Email šablony | DWN.cz | Hromadné emaily | Rybář | Snadné hubnutí | EET Účtenky | Omalovánky | FormOffice | Formuláře na PC | Recepty doma |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Pečené kuře s česnekem od Lucie


Doba přípravy:00:15
Počet porcí:6
Autor:
Přidáno/změněno:18.7.2021

Ingredience:

2x kuře, každé o hmotnosti asi 1,5 kg
250 g másla
6 – 8 celých hlaviček česneku + 6–8 oloupaných stroužků
sůl na dochucení
trochu sladké papriky na dochucení (nemusí být)

Popis:

Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Kuřata zevně i zevniř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.
Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.
Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva. Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.
Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.


Jít na recept Pečené kuře s česnekem od Lucie >>