| 
 Ingredience:
     1 stroužek česneku,400 g sýra typu gruyér (event. moravský bochník, madeland nebo eidam),
 200 g ementálu,
 300 g bílého vína,
 1 lžičku citronové šťávy,
 2 lžičky solamylu,
 100 ml třešňovice,
 černý pepř,
 trochu mletého muškátového oříšku,
 800 g bílého chleba
 | 
    
  | Popis:
     Oloupeme stroužek česneku a vytřeme jím kotlík.Oba druhy sýrů nastrouháme nebo nakrouháme. S vínem a citronovou šťávou necháme v kotlíku za stálého míchání rozpustit.
 Ve studené vodě rozmícháme solamyl a utřeme jej s třešňovicí a vše vmícháme do sýrové omáčky. Ochutime nastrouhaným muškátovým oříškem, opepříme.
 Sýrovou hmotu za stálého míchání ještě jednou krátce povaříme, až je hladká a krémová, poté ji přendáme na vařič.
 Chléb pokrájíme na kousky a podáváme odděleně. Fondue se musí i během jídla mírně vařit. Stále mícháme, aby hmota zůstala vláčná.
 |