| Zbrojní průkaz | Pletení | Počítej Kalorie | EET Účtenky | Domácí účto | Formuláře na PC | Snadné hubnutí | Recepty doma | DWN.cz | Rybář | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Hromadné emaily | Omalovánky | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Moravské koláče se žmolenkou


Doba přípravy:03:30
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:18.9.2012

Ingredience:

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g cukru
1/4 KL soli
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 bal sušeného Droždí Dr.Oetker
trochu nastrouhané citronové kůry
4 žloutky
250 ml mléka
150 ml oleje
40 g másla

Žmolenka:
50 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
30 g másla

Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 PL moučkového cukru
1 vejce
trochu nastrouhané citronové kůry
1 PL rumu
2 PL rozinek
1 bal Skořicového cukru Dr.Oetker
Povidlová náplň:
cca 150 g povidel
špetka skořice
podle potřeby 1-2 PL rumu
Maková náplň:
350 ml mléka
1 bal (200 g) mletého máku
50 g moučkového cukru
20 g másla
1 bal Skořicového cukru Dr.Oetker
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
1 PL rumu
Na potření:
1 rozšlehané vejce

Popis:

1. Do velké mísy dáme všechny sypké suroviny na těsto, citronovou kůru a „na sucho“ promícháme. Do mléka dáme máslo a olej a na mírném ohni zahříváme, dokud se máslo zcela nerozpustí. Do mísy s moukou přidáme žloutky a vlijeme ohřáté mléko s tukem. Vařečkou vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy. (Pokud je těsto tuhé, přidáme trochu mléka, pokud je řídké, přidáme mouku.) Těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Pak znovu proděláme a necháme kynout dokud těsto nezvětší svůj objem (asi 2 hodiny).
3. V misce si připravíme žmolenku tak, že ručně smícháme všechny suroviny.

4. Tvarohová náplň: v míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň. Pokud by byla náplň příliš hustá, přidáme trochu mléka.

5. Povidlová náplň: všechny suroviny na povidlovou náplń také smícháme dohromady.

6. Maková náplň: do hrnce nalijeme mléko, nasypeme mák, moučkový cukr, skořicový cukr, vanilínový cukr a přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání při mírné teplotě asi 10 minut. Směs odstavíme z plotny, vmícháme máslo a rum. Náplň necháme vychladnout. Pokud by byla náplň příliš tuhá, zamícháme do ní ještě 1 PL rumu.

7. Z těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky, které dáváme na pomoučený vál. Kousky těsta nepatrně roztáhneme a pomocí dvou lžiček dáme trochu jedné náplně (plníme jako buchty). Těsto v dlani zabalíme do kuličky. Vytvořené „buchtičky“ položíme (spojem dolů) na tukem vymazaný plech, ale dál od sebe, aby se při pečení nespojily. Do každé „buchtičky“ uděláme nahoře prsty důlek a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Do důlku dáme druhou náplň (odlišnou od té uvnitř) a nahoře posypeme žmolenkou. Necháme asi 5 minut kynout na plechu.

8. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180°C po dobu asi 20 minut dozlatova. Koláče chutnají nejlépe čerstvé. Skladujeme je zakryté, aby neokoraly.

TIP: Náplně různě střídáme, aby nám žádná nezbyla. Jednu náplň můžeme event. zaměnit i za marmeládu. Místo žmolenky můžeme zdobit koláče mandlí nebo ořechy.

TIP 2: Abychom se při pečení nezdržovali, můžeme si náplně připravit den předem. Rychlejší a jednodušší recept na makovou náplň je, když smícháme pouze mletý mák s marmeládou


Jít na recept Moravské koláče se žmolenkou >>