| Rybář | Domácí účto | Zbrojní průkaz | FormOffice | Formuláře ZDARMA | Formuláře na PC | Pletení | EET Účtenky | Recepty doma | Počítej Kalorie | DWN.cz | Email šablony | Omalovánky | Hromadné emaily | Snadné hubnutí |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Moje rychlokvašky


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:5.5.2014

Ingredience:

1 balíček NAKO,DEKO a.j.
hořčičné semeno
kopr
nové koření
celý pepř
eventuelně nakrájená paprika
list černého rybízu
vinný list
list křenu
bobkový list.

Popis:

Okurky omyji a kolem dokola napíchám jemně drátěnou vidličkou – cca 10 – 12 vpichů. Do třílitrové lahve dám dvě lžičky hořčičného semene, 5 ks nového koření, 10 ks černého pepře , 2 bobkové listy a kopr. Napíchané okurky vkládám nastojato tak, aby byly pěkně naskládané a bylo mezi nimi co nejméně prostoru. Dbám na to, aby byly pokud možno stejné velikosti co se délky týče. Na tuto vrstvu dávám zmíněné listy – vinný. křenový, černý rybíz. Dále omytou a očištěnou papriku nakrájenou podélně na proužky. Je možné ji vkládat mezi okurky nebo na vrstvu. Poté opět dám okurky buď nastojato nebo již naležato až do úplného naplnění láhve. Opět mezi ně a nebo na ně vkládám nakrájenou papriku. Dbám na to, aby u hrdla byly okurky pevně napěchované a aby nevyčnívaly z lahve. Raději aby byly pouze po rozšíření. To z toho důvodu, aby byly plně zality nálevem.

Nálev..

Nálev zhotovím dle návodu. Do 1,75 litru vody dám obsah sáčku a 20 dkg krystalového cukru. Tyto suroviny dám do horké vody a míchám. Vařím 5 minut. Po odstavení z plotny vliji 0,5 lt octa a promíchám. To z toho důvodu, že má ocet nižší teplotu varu, tak se při postupu jak je uvedeno v návodu, část octa vyvaří a nálev nemá chuť. Uvedené množství vystačí na cca 2 třílitrové lahve – záleží na množství okurek.
Tento horký nálev ihned vliji na okurky a přiložím víčko. Neuzavírám hlavou. Pokud je láhev na závit, tak ji uzavřu.
Postavím do chladu a šera. Po dvou dnech již nemohu odolat a zkouším, zdali již je možné konzumovat. Vizuálně je poznat zbarvení okurek ze zelené barvy na žlutozelenou. Je samozřejmé, že po více dnech je celý výrobek chutnější.

Důležité!

Zmíněné obsahy sáčků neobsahují konzervační činidla, a proto je nutné vždy okurky vyjímat čistou vidličkou. Jinak začnou kvasit.
Je možno tomu částečně předejít, když při vaření nálevu přidáme několik koleček umělého sladidla. Toto ale nezabrání zákalu, pokud se nedodrží výše uvedené.

K octům.

Mám vyzkoušeno dlouholetým zavařováním, že nejlepší ocet je jindřichohradecký, potom znojemský. Dále je v žebříčku bzenecký a úplně nevyhovující z Prahy – Smíchova.

Přeji hodně kulinářských zážitků, hodně úspěchů a dobrou chuť.


Jít na recept Moje rychlokvašky >>