| Omalovánky | FormOffice | Zbrojní průkaz | Formuláře ZDARMA | Formuláře na PC | Počítej Kalorie | DWN.cz | EET Účtenky | Hromadné emaily | Email šablony | Domácí účto | Snadné hubnutí | Rybář | Recepty doma | Pletení |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Mexická fazolová polévka


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:14.12.2009

Ingredience:

300g suchých červených fazolí
250g anglické slaniny
1 větší cibule
1 stroužek česneku
1 střední mrkev (stačí půlka)
1 kousek celeru (pro chuť)
1 menší petržel (stačí půlka)
dobromysl (oregano)
rozmarýn
pepř
bobkový list
chilli (mleté nebo papričky)
olej
sůl
pepř
1 kostička masoxu (kuřecí nebo hovězí)
trochu hladké mouky na jíšku

Popis:

Den předem propláchneme červené fazole (může být více druhů, ale bílé raději ne, nevypadají tak pěkně), dáme je do středního hrnce a zalijeme vodou nejméně 5 cm nad fazole, aby změkly (množství vody není rozhodující, později je možno polévku ředit nebo i zahustit). Druhý den do stejné vody k fazolím přidáme půl syrové, nadrobno nakrájené cibule, 50g anglické slaniny nakrájené na kostičky, očištěnou a rozkrojenou mrkev, celer a petržel na čtvrtky a půl kávové lžičky rozmarýnu. Trochu osolíme a dáme vařit na 80 až 90 min.
Po změknutí vyjmeme z vody všechnu zeleninu (tu můžeme vyndat dříve než fazole, je brzy měkká) a asi 3 fazolí. Vyndané fazole je možno rozmixovat nebo pasírovat (udělat z nich haši), měkkou zeleninu rozsekat nadrobno.
Na pánvičku dáme olej, druhou půlku nakrájené cibule a nasekaný stroužek česneku. Necháme cibuli trochu zesklovatět a když zavoní, přidáme k ní celý zbytek nakrájené slaniny na kostičky, půl kávové lžičky dobromyslu, asi 4 bobkové listy, ještě trochu rozmarýnu, chilli (ostré podle chuti, nepřehnat to) a osolíme. Když se slanina zaškvíří a koření vypustí svou vůni, přidáme k tomu rozmixované fazole a nasekanou uvařenou zeleninu. Zamícháme a všechno vrátíme zpět do hrnce k nerozmixované 1 fazolí.
Asi do půl litru vody dáme kostku masoxu a necháme povařit a rozpustit (pokud nemáme vývar, což většinou nemáme). Vlijeme všechno k fazolím, dosolíme pokud je potřeba, dáme trochu pepře a ještě vaříme (tohle uděláme pouze v případě, když se nám zdá málo polévky, nebo je moc hustá a potřebujeme ji naředit).
Zatím si uděláme trochu světlé jíšky a tu vmícháme do vařící se polévky (nepřehnat a nedělat kaši, je to polévka). Ještě necháme asi 10 min vařit na mírném ohni a je to.


Jít na recept Mexická fazolová polévka >>