| 
     Popis:
     Těsto: 
1 velká lžíce medu 
1 vejce 
70g másla 
100g moučkového cukru 
350g hladké mouky 
1 lžičky zažívací sody 
máslo na vymazání plechu 
 
Příprava těsta: 
Do hrnku (obsah asi 1l) dáme med, máslo a cukr. Hrnek postavíme do kastrolu s horkou vodou a směs necháme rozpustit. Pak přidáme vejce a kvedláme směs tak dlouho, až začne houstnout. Potom hrnek odstavíme, přidáme zažívací sodu a znovu kvedláme v horké lázni, až směs úplně zhoustne. Do směsi zamícháme polovinu mouky a druhou polovinu mouky dáme na vál. Směs vyklopíme z hrnku do mouky připravené na vále a všechno zpracujeme na pevné těsto. Těsto se nesmí lepit, aby se dobře vyvalovalo, proto je podsypáváme ještě moukou. Rozdělíme je na 6 stejných dílů. Každý díl vyválíme jako na nudlové těsto. Z vyváleného těsta vykrajujeme kastrolem s ostrou hranou nebo pokličkou s ostrým okrajem kulaté (dortové) placky ve velikosti asi středně velkého dortu, nebo čtvercové placky takové velikosti, aby se dvě vešly na 1 plech. 
Pečeme velmi krátce v horké troubě. Upečené ponecháme do vychladnutí na plechu. Teprve až úplně vychladnou, skládáme je do vrstev. Zabalíme do celofánu a uchováme v chladu. Vydrží tak 1 měsíc i déle až se hodí k upotřebení. 
 
Krém: 
1 mléka 
2 žloutky 
20g solamylu 100g mletých ořechu 
250g másla 
100g moučkového cukru 
6 lžic silné černé kávy 
 
Příprava krému: 
Do mléka zakvedláme žloutky, solamyl a v horké lázni šleháme, až krém zhoustne. Cukr utřeme s máslem. Do utřeného másla přidáváme po částech vychladlý krém a třeme 10 minut. Umleté ořechy mícháme se 2 lžícemi horkého mléka, až kašička zbělá. Ořechovou kašičku promícháme s utřeným krémem. 
Každou placku potřeme peroutkou namočenou do silné černé kávy. Placky jednotlivě pomažeme vrstvou krému, klademe je na sebe a navrch dáme kávovou polevu. 
 
Kávová poleva: 
200g moučkového cukru 
4-5 lžic horké silné černé kávy 
 
Příprava kávové polevy: 
Do prosátého cukru přidáváme po lžících kávu a třeme, až poleva zhoustne. Nožem, který namočíme v horké vodě roztíráme polevu na povrch řezů. Na každý řez dáme 1 vlašského ořechu. 
 
DOBROU CHUŤ!!! 
   |