| Rybář | Omalovánky | DWN.cz | Hromadné emaily | Domácí účto | Recepty doma | Pletení | Formuláře ZDARMA | Formuláře na PC | FormOffice | Zbrojní průkaz | Email šablony | Počítej Kalorie | Snadné hubnutí | EET Účtenky |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Madarský kotlíkový guláš


Doba přípravy:
Počet porcí:
Autor:
Přidáno/změněno:1.2.2010

Ingredience:

kančí maso
hovězí maso
cibule
čerstvá zelená paprika
rajčata
česnek
pálivá maďarská paprika
sladká maďarská paprika
sádlo
sůl
kmín
pepř mletý
hovězí kosti
brambory a voda

Popis:

doba přípravy 4-5hodin
Do kotlíku vložíme 500gr. sádla a lehce zpěníme, oheň nutno udržovat mírný za to se stálým výhřevem, přidáme balíček kmínu a asi 5 minut necháme kmín v sádle pěnit, dále přidáme asi 1 kg čerstvých zelených paprik nakrájených na kostičky, dalších 10 minut necháme pěnit.Přidáme 2 kg. cibule a intenzivně mícháme až nám cibule zeskovatí. Dále přidáme asi 2kg čerstvých rajčat, čím zralejší tím lepší. Prozatím žádná voda-důležité!!! Teď příjde na řadu koření, přidáme sůl, pepř mletý, opět necháme asi 5 minut pěnit. Zelenina pustí dostatek šťávy. Nyní vsypeme 2 sáčky červené maďarské papriky sladké, důkladně mícháme asi 1 minutu a trochou vody podlejeme. Až směs dosáhne opět varu vsypeme i pálivou papriku dle chuťi, a opět asi 1 minutu důkladně mísíme celou směs. Opět podlejeme vodou. Skutečně postačí asi 2dcl. Nakrájíme na velké kusy 1 kg. masa z divočáka velikost asi jako velký pinpongový míček, a vložíme do kotlíku. Nyní budeme stále míchat a dohlížet na správnost ohně. Maso změkne-ale ne zcela asi po 1 hodině, nyní přidáme 2 kg. na stejně velké kousky maso hovězí (kližka je nejlepší) a dále celý obsah kotlíku lehce ode dna promísíme a vložíme 3-4 hovězí kosti(ty se před koncem přípravy vyndají). A asi za 15 minut přidáme oloupané a důkladně omyté brambory menší velikosti. Nepřekrajujeme, ale celé vložíme do středu kotlíku. Nyní celou směs pouze hlídáme občas lehce promísíme. Nespěchejte, a s ohněm si pečlivě pohrejte. Je to důležitý živel který ovlivňuje celý váš výsledek. Až je maso měkké(ne zcela) přidejte další brambory které již překrojte dle velikosti na menší díly. Jakmile změknou i brambory je váš guláš HOTOV!

Několik rad :
Používejte skutečně čerstvé suroviny!
Nespěchejte, doba přípravy je asi 4-5 hodin, dle zručnosti!
Na ohni palte jen kvalitní dřevo, netopte shnilým a nemocným dřevem, nepalte v ohništi žádné plasty!
Pozvěte kamarády a kamarádky, udělejte si dostatek času a hlídejte hlavního kuchaře ať se neopije !!!
Guláš v kotlíku je krásný proces a zážitek, vychutnejte si ho. Budete v zimě vzpomínat!
Guláš má mít hustou konzistenci, velmi hustou! Za celou dobu přípravy do něj nalejete pouze 1,5l vody. Vše tedy souvisí s intezitou ohně, a s vaší šikovností.

A nyní pokud jste hned na začátku přípravy narazily soudek piva, přeji dobrou chuť s čerstvým voňavým chlebem !!!

Pozn. Guláš jsem se naučil v Maďarsku. Doma již několikátou sezonu opakujeme s přáteli tento dýchánek, vždy na jaře a pak na podzim.



Jít na recept Madarský kotlíkový guláš >>