Ingredience:
     kroupy velké (č. 10) 
zelí kysané 
vepřové maso mírně prorostlé (plecko, krkovice, masitý bok) 
klobása (může být ostřejší) 
paprika mletá sladká a ostrá 
pepř černý,mletý 
česnek 
kyselá smetena, jogurt a pod. 
sůl 
   | 
    
  | 
     Popis:
     Kroupy přebereme,namočíme, můžeme v troše vody předvařit 
Zelí pokrájíme na kratší kousky 
Maso pokrájíme na kostky, je možno i dopředu a naložit s kořením, solí a česnekem na 1 - 2 dny do zakryté nádoby uchovávané v chladničce. Je vhodné povrch zakápnout olejem, maso nakřehne dříve a je uzavřeno proti nadměrné oxidaci. 
Klobásu pokrájíme na kolečka 
 
Plníme do zapékací misky, na plech či do pekáče po vrstvách: 
Zelí, kroupy, maso, kroupy, klobása, kroupy, zelí. 
Zalijeme trochou smetany (já ji smíchám s jogurtem) 
případně vývaru či vody z krup. Dáme upéct, pokrm by se měl dát vyjmout po nakrojení v pevných kostkách, nemůže zásadně téct anebo se úplně rozpadat. Servírujeme polité troškou kyselé smetany či jogurtu. 
Dávky podle počtu osob - pro čtyři osoby cca 1/2 kg krup a přiměřeně masa, klobás a zelí 
Dobrou chuť. 
   |