| Pletení | Snadné hubnutí | Rybář | DWN.cz | Recepty doma | Počítej Kalorie | Omalovánky | EET Účtenky | Zbrojní průkaz | FormOffice | Formuláře na PC | Domácí účto | Hromadné emaily | Formuláře ZDARMA | Email šablony |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Houbová žemlovka


Doba přípravy:01:00
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:30.12.2014

Ingredience:

800 g hub
70 g slaniny
40 g másla
1 cibule
550 g veky
250 ml mléka
4 vejce
sůl
pepř
oregano
máslo na vymazání
kapie
petrželka a cibulová nať na ozdobu

Popis:

Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená.


Jít na recept Houbová žemlovka >>