| Počítej Kalorie | Domácí účto | Pletení | Rybář | Email šablony | Snadné hubnutí | EET Účtenky | Hromadné emaily | Formuláře ZDARMA | Zbrojní průkaz | Formuláře na PC | Recepty doma | Omalovánky | DWN.cz | FormOffice |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Hodně zeleninová svíčková


Doba přípravy:05:00
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:10.11.2022

Ingredience:

mrkev 1,5kg
celer 1 kg
petržel 0,5 kg
cibule 1 kg
pepř
nové koření
jalovec á 10 zrnek
2 listy bobku
bazalka 2 pol.lžíce
špek 0,3kg
ocet 0,1 l
sůl
cukr
mléko 0,3-1,5 l
hladká mouka cca 3 pol. lžíce
hovězí kližka 1kg

Popis:

Do většího hrnce dáme 2l vody, ocet a nakrájenou zeleninu, přídáme koření, osolíme(maso bude červené)a vaříme cca 10 min.nechzáme vychladnout. Alternativně lze i zeleninu osmažit lehce ve větším množství oleje a ten pak scedit - metoda hojně používaná v čínské kuchyni.
Maso prošpikujeme a zbývající špek dáme do mořidla. Maso vložíme do mořidla a dáme na 1 až 3 dny do lednice.

Po vyjmutí masa z nálevu osmahneme jej prudce na pánvi ze všech stran a vložíme do většího pekáče nebo rendlíku posypeme jej zeleninou, zalejeme mořidlem a pečeme, spíše dusíme v troubě do měkka. Maso dále podléváme lákem shrabujeme na dno pekáče zeleninu, co je již upečená a přidáváme zeleninu čerstvou.
Když maso změkne, vyjmeme jej, zeleninu zbavíme koření, a rozmixujeme ji a v hrnci připravíme omáčku přidáním mléka s rozkvedlanou moukou k zelenině.Dosolíme, přidáme cukr,povaříme ji cca 5min a je hotovo.

Já zeleninu smažím na pánvi poté co osmahnu maso, takže jí tim redukuji a nedochází k tak velké redukci v pekáči. I zelenina péředsmažená před vložením do mořidla má menší objem. Smažit zeleninu je potřebné pro dosažení lepší chuti.
Takto připravuji králíka, zajíce i další masa, včetně vapřového - to mořím 1 den. Omáčky je hodně, ale ji jím jak s knedlíky,tak se smaženými brambory.
Alternativně lze místo mléka použít víno a pak máme výbornou vinnou omáčku.Jedinou nevýhodou je ta práce,takže koho vaření nebaví tak ať si najde jednodušší recept.


Jít na recept Hodně zeleninová svíčková >>