| Rybář | Zbrojní průkaz | Domácí účto | Formuláře ZDARMA | FormOffice | Snadné hubnutí | Recepty doma | Hromadné emaily | Formuláře na PC | Email šablony | DWN.cz | Počítej Kalorie | Pletení | Omalovánky | EET Účtenky |
Výpis položky katalogu Varime Recepty.cz

Hlemýždi


Doba přípravy:03:15
Počet porcí:4
Autor:
Přidáno/změněno:2.2.2015

Ingredience:

hlemýždi (uzavřených v ulitách) 20 ks
máslo 2 lžíce
sardelky 3 ks
česnek 1 stroužek
žemle 1 ks
žloutek 2 ks
strouhanka 1 lžíce
petržel zelená dle potřeby
vývar hovězí 0,5l
citron 1ks (na namočení žemle)
mléko dle chuti
pepř mletý dle chuti

Popis:

Oprané hlemýždě vhodíme do velkého kastrolu vařící vody,aby se rychle usmrtili - vaříme je asi 8 minut a scedíme.Tělíčka vyjmeme z ulity jehlicí na protahování slaniny a měkkou část z nich odkrojíme.Tuhé části hlemýžďů vymneme v soli a dobře vypereme v teplé vodě. Pak je vložíme do vývaru a vaříme do měkka,asi 2-3 hodiny.
Zatím vyvaříme ulity,omyjeme je v čisté vodě a dáme vykapat. V míse utřeme máslo,sardelky,žloutky,do směsi přimícháme namočenou a vymačkanou žemli a nádivku okořeníme.Uvařené hlemýždě scedíme.Do každé ulity dáme po lžičce vývaru,pak kousek nádivky,1 hlemýždě a opět kousek nádivky,která má vyčnívat z ulity.Tyto vyčnívající konce obalíme v strouhance.Naplněné ulity vložíme do pekáčku nádivkou nahoru a prudce pečeme 10 minut. Podáváme s dílky citronu.
OBMĚNA:Vařené hlemýždě můžeme také do nádivky nahrubo nasekat.Na namočení žemle můžeme použít místo mléka několik lžic bílého vína.
POZNÁMKA:Dobře vymyté a vyvařené ulity můžeme uložit a znovu použít např. na tzv.nepravé hlemýždě,které nahradíme vařenými drůbežími žaludky


Jít na recept Hlemýždi >>